Skip to content

Kiinteistökauppavolyymi ylitti historiallisesti 10 miljardia euroa

KTI Transaktioseurannan mukaan vuoden 2017 kiinteistökauppavolyymi ylsi ennätyksellisesti 10,2 miljardiin euroon. Vuonna 2016 kirjattu edellinen ennätysvolyymi ylittyi peräti 38 prosentilla. Kaupankäynti oli erityisen vilkasta jälkimmäisellä vuosipuoliskolla, sillä kolmannella vuosineljänneksellä kauppoja tehtiin Sponda-kaupan myötä peräti 4,8 miljardilla eurolla, ja loka-joulukuussakin 2,8 miljardin euron arvosta. Nämä kaksi vuosineljännestä nousivatkin KTI:n vuonna 2001 alkaneen seurannan vilkkaimmiksi vuosineljänneksiksi.

Noin 3,7 miljardin euron Sponda-kaupan lisäksi vuoden 2017 aikana tehtiin toinenkin Suomen kiinteistömarkkinoita koskettanut poikkeuksellisen suuri yrityskauppa, kun kiinalainen CIC kumppaneineen osti logistiikkakiinteistösijoittaja Logicorin osakekannan Blackstonelta. Logicorin yli 12 miljardin euron kiinteistösalkusta Suomessa sijaitsee noin kahdeksan prosenttia. Suurin yksittäisen kohteen kauppa Suomessa viime vuonna oli Kampin kauppakeskuksen puolikkaan myynti TH Real Estaten hallinnoimalle rahastolle noin 250 miljoonalla eurolla. Kaikissa suurimmissa kaupoissa oli ostajana ulkomainen toimija, ja ulkomaisten sijoittajien osuus olikin peräti 68 prosenttia vuoden 2017 kauppavolyymista. Vuoden aikana Suomeen tuli jälleen kymmenkunta uutta ulkomaista sijoittajaa.

Vuoden vaihdetuin kiinteistötyyppi oli toimistokiinteistöt noin 40 prosentin osuudella kokonaisvolyymista. Toimistokauppojen arvo oli 4,1 miljardia euroa, josta Spondan toimistosalkun osuus oli yli puolet. Lisäksi solmittiin runsaasti merkittäviä toimistokauppoja etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta myös Tampereella ja Jyväskylässä. Liikekiinteistöjen osuus kauppavolyymista oli 26, ja tuotannollisten kiinteistöjen osuus 15 prosenttia. Asuntoportfolioiden kaupankäyntivolyymi jäi selvästi poikkeuksellisen vilkasta edellisvuotta matalammaksi, ja niiden osuus oli noin 10 prosenttia kokonaisvolyymista.

Lisätietoa ja tarkempia analyyseja kiinteistökaupoista on saatavilla KTI Transaktioseurannasta: Mikko Soutamo, puh. 050 548 0480, mikko.soutamo(a)kti.fi tai Olli-Pekka Virkola, puh. 050 330 5287, olli-pekka.virkola(a)kti.fi. Suurimmat viime aikojen julkiset kaupat listataan myös KTI:n www-sivuilla: Major transactions -listaus. KTI Transaktioseurannan linjauksia löytyy KTI:n www-sivuilla olevasta Kiinteistötietoiskusta.

 

 

 

Hae sivustolta

Viimeisimmät

KTI Kiinteistötieto

Parempi tietää kuin olettaa. KTI Kiinteistötieto on puolueeton kiinteistömarkkinoiden asiantuntija, joka auttaa asiakkaitaan onnistumaan.

Seuraa meitä