Skip to content

KTI Asuntovuokraindeksit: Pääkaupunkiseudun asuntovuokrat kääntyivät varovaiseen nousuun

Julkaistu 26.6.2024

KTI:n uusia asuntovuokrasopimuksia kuvaava indeksi nousi pääkaupunkiseudulla maalis-toukokuussa alkaneissa vuokrasopimuksissa jo toisella vuosineljänneksellä peräkkäin, mikä käänsi myös indeksin vuosimuutoksen lievästi positiiviseksi, 0,1 prosenttiin. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla keskimäärin 0,7 prosenttia. Neljännesvuosimuutos oli suurin, 1,1 prosenttia, Vantaalla, jossa kehitys on vuoden 2022 lopusta lähtien puolestaan ollut pääkaupunkiseudun kaupungeista negatiivisinta. Espoossa vuokrien muutos edelliseen vuosineljännekseen verrattuna oli 0,7, ja Helsingissä 0,5 prosenttia.   

Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella uusien asuntovuokrasopimusten vuokrat jatkoivat nousuaan Lahtea lukuunottamatta kaikissa yli 100 000 asukkaan kaupungeissa. Näissä kuudessa kaupungissa KTI Asuntovuokraindeksin vuosimuutos oli keskimäärin 1,9 prosenttia ja edelliseen vuosineljännekseen verrattuna 1,1 prosenttia. Vuokrat ovat viimeisen vuoden aikana nousset eniten Oulussa, 3,8 prosenttia, ja Jyväskylässä, 2,6 prosenttia. Tampereella vuokrien vuosimuutos oli 2,5 prosenttia, kun taas Turussa vuokrien nousuvauhti hiipui alle prosenttiin.   

Vaikka vuokra-asuntorakentamisen volyymit ovat vuodesta 2022 alkaen pudonneet rajusti, on tarjonnan kasvu jatkunut edelleen ripeänä aiemmin aloitettujen hankkeiden siivittämänä. Uusi tarjonta näkyy tyhjien vuokra-asuntojen määrän kasvuna. Kesäkuun ensimmäisen päivän tilanteessa KTI:n seuraamasta noin 110 000 vapaarahoitteisen vuokra-asunnon tietokannasta oli tyhjillään koko maassa kappalemäärällä mitattuna 9,5 prosenttia. Tyhjien vuokra-asuntojen osuus oli edelleen suurin pääkaupunkiseudulla, jossa 10,4 prosenttia asunnoista oli kesäkuun alun tilanteessa tyhjillään. Tyhjien asuntojen määrä jatkoi ripeän uudistuotannon siivittämänä kasvuaan Espoossa, mutta Helsingissä ja Vantaalla niiden osuus pysyi samalla tasolla kuin edellisessä, maaliskuun alussa tehdyssä päivityksessä. Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella tyhjien asuntojen määrä kasvoi maaliskuuhun verrattuna lähes kaikissa kaupungeissa. Kasvu oli jyrkintä Turussa, jossa tyhjien asuntojen osuus koko kannasta nousi kesäkuussa yli 10 prosenttiin. Myös Turkuun on kuluvan vuoden alkukuukausina valmistunut runsaasti uutta vuokra-asuntotarjontaa.

 

Tiedot perustuvat KTI:n neljännesvuosittain päivitettävään asuntovuokratietokantaan. Nyt julkaistu indeksipäivitys kattaa 2.3. – 1.6.2024 välisenä aikana alkaneet uudet vuokrasopimukset. Kaikkiaan 1.6. voimassa olleita vuokrasopimuksia oli KTI:n tietokannassa lähes 100 000, ja yhdeksän suurimman kaupungin vuokraindeksit pohjautuvat kaikkiaan yli 7900 tarkastelujaksolla alkaneeseen uuteen vuokrasopimukseen. Tietokantaan luovutti tietoja 17 ammattimaista vuokranantajaa. Seuraava indeksipäivitys julkistetaan syyskuussa, ja se kattaa 2.6. – 1.9.2024 välisenä aikana alkaneet uudet vuokrasopimukset.

Hae sivustolta

Viimeisimmät

KTI Kiinteistötieto

Parempi tietää kuin olettaa. KTI Kiinteistötieto on puolueeton kiinteistömarkkinoiden asiantuntija, joka auttaa asiakkaitaan onnistumaan.

Seuraa meitä