Skip to content

KTI Asuntovuokraindeksit: Vuokra-asuntojen kysyntä piristyi kaikissa suurissa kaupungeissa

KTI:n uusia asuntovuokrasopimuksia kuvaava vuokraindeksi nousi pääkaupunkiseudulla kesä-elokuussa alkaneissa sopimuksissa 0,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Indeksin vuosimuutos oli suurin Vantaalla, jossa vuokrat nousivat 1,2 prosenttia. Helsingissä indeksin vuosimuutos jäi 0,3 prosenttiin.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vuokrien muutos hidastui hienoisesti edelliseen tarkastelujaksoon verrattuna ja oli nyt pääkaupunkiseudulla keskimäärin 0,3 prosenttia. Maalis-toukokuuhun verrattuna vuokrat nousivat edelleen eniten Vantaalla, 0,7 prosenttia. Helsingissä vuokrat pysyivät ennallaan.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa yli 100 000 asukkaan kaupungeissa vuokrien nousu jatkui edelleen selkeästi pääkaupunkiseutua vahvempana, ja vuosimuutos oli keskimäärin 2,4 prosenttia. Edellisen vuosineljänneksen tapaan vuokrien nousu jatkui vahvimpana Jyväskylässä, jossa vuosimuutos oli 2,8 prosenttia. Muutaman heikon kysynnän vuoden jälkeen Jyväskylän indeksin pisteluku ylitti vuoden 2019 tasonsa vasta kuluvan vuoden keväällä. Tampereen ja Turun vuokrakehitys jatkui vahvana, ja Tampereen indeksin vuosimuutos oli 2,7 ja Turun 2,6 prosenttia.

Vuokra-asuntojen tarjonnan ripeä kasvu on viime vuosina näkynyt tyhjien asuntojen määrän kasvuna. Nyt tilanteessa näkyy selkeä käänne ja tyhjien asuntojen määrä putosi kesän aikana kaikissa suurissa kaupungeissa. Syyskuun alun tilanteessa KTI:n seuraamasta ammattimaisten vuokranantajien asuntokannasta oli tyhjillään 6,4 prosenttia, kun vielä kesäkuussa tyhjien asuntojen osuus oli 7,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla oli syyskuun alun tilanteessa tyhjillään 8,6 prosenttia vuokra-asunnoista, kun osuus vielä kesäkuussa oli lähes 10 prosenttia. Tampereella, Lahdessa ja Oulussa tyhjien asuntojen osuus putosi alle 3,5 prosenttiin. Kuopiossa, Turussa ja Jyväskylässä tyhjien asuntojen osuus vaihteli 3,9 ja 4,4 prosentin välillä.

Tiedot perustuvat KTI:n asuntovuokratietokantaan, jota on keväästä 2020 lähtien päivitetty vuosineljänneksittäin. Nyt julkaistu indeksipäivitys kattaa 2.6. – 1.9.2022 välisenä aikana alkaneet uudet vuokrasopimukset. Kaikkiaan 1.9.2022 voimassa olleita vuokrasopimuksia oli KTI:n tietokannassa yli 95 000, ja yhdeksän suurimman kaupungin vuokraindeksit pohjautuivat kaikkiaan yli 10 000 tarkastelujaksolla alkaneeseen uuteen vuokrasopimukseen. Tietokantaan luovutti tietoja 19 ammattimaista vuokranantajaa. Seuraava indeksipäivitys julkistetaan joulukuussa, ja se kattaa 2.9.-1.12.2022 välisenä aikana alkaneet uudet vuokrasopimukset.

Hae sivustolta

Viimeisimmät

KTI Kiinteistötieto

Parempi tietää kuin olettaa. KTI Kiinteistötieto on puolueeton kiinteistömarkkinoiden asiantuntija, joka auttaa asiakkaitaan onnistumaan.

Seuraa meitä