Skip to content

KTI Markkinakatsaus ja RAKLI-KTI Toimitilabarometri: Toimistovuokramarkkinat piristyneet talouskasvun tukemana

Kiinteistösijoitusmarkkinoiden vahva vire jatkuu, vaikka kiinteistökauppavolyymit eivät olekaan aivan yltäneet viime vuoden huippulukemiin. Eniten kauppaa käyvät kotimaiset kiinteistörahastot sekä ulkomaiset sijoittajat. Piristynyt taloustilanne antaa viimein tukeaan toimistovuokramarkkinoille, joilla on talven aikana käännytty positiiviseen suuntaan niin markkinavolyymeissä, vuokratasoissa kuin toimijoiden odotuksissakin. Asuntovuokramarkkinoilla kasvanut tarjonta näkyy nyt vuokratasoissa, jotka ovat säilyneet lähes ennallaan viimeisen vuoden aikana.

Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen kiinteistökaupankäyntivolyymi nousi 1,2 miljardiin euroon. Volyymi on lähes miljardi euroa viime vuoden ensimmäistä neljännestä matalampi. Lukumääräisesti kauppaa on käyty vilkkaasti, mutta viime vuoden volyymiä siivittäneitä suuria, satojen miljoonien eurojen kokoluokkaan nousevia kauppoja ei tänä vuonna ole toistaiseksi nähty kuin yksi, kun puolet Kampin kauppakeskuksesta vaihtoi omistajaa. RAKLI-KTI Toimitilabarometrissa kiinteistöalan asiantuntijat uskovat kaupankäynnin jatkuvan vilkkaana ja etenkin ulkomaisen sijoittajakysynnän vahvistuvan entisestään.

Tuottovaatimukset laskeneet edelleen

Vilkas sijoituskysyntä ja pohjalukemissa pysyttelevä korkotaso painavat sijoittajien nettotuottovaatimuksia. Helsingin keskustan toimistokiinteistön tuottovaatimus saavutti jälleen RAKLI-KTI Toimitilabarometrissa uuden pohjalukeman, 4,6 prosenttia. Hyvälaatuiseen ja keskeisen sijainnin asuntokiinteistöön oltaisiin nyt halukkaita sijoittamaan 4,2 prosentin ja liikekiinteistöön 4,9 prosentin nettotuotolla.

Toimistovuokrasopimuksia solmitaan vilkkaasti

Toimistovuokramarkkinoilla näyttää talouskasvun viriämisen myötä tapahtuneen käänne kuluvan talven aikana. KTI:n Helsingin keskustan uusia toimistovuokrasopimuksia kuvaava vuokraindeksi kääntyi vuositasolla 2,1 prosentin nousuun. Parhaiden tilojen vuokratasot ovat ydinkeskustassa vakiintuneet selkeästi yli 30 euroon neliöltä, ja uusien sopimusten mediaanivuokratasokin oli KTI:n tietokannassa reilusti yli 28 euroa viimeisimmällä puolivuotisjaksolla. Piristynyt taloustilanne näkyy myös pääkaupunkiseudun markkinavolyymeissä, ja uusia toimistovuokrasopimuksia alkoi KTI:n tietokannassa nyt lukumääräisesti enemmän kuin kertaakaan viimeiseen vuosikymmeneen. Käytössä olevan toimistotilan määrän muutosta kuvaava nettokäyttöönotto kääntyi 50 000 neliötä positiiviseksi viimeisen puolen vuoden aikana.

Toimistojen vajaakäyttöön viimein helpotusta?

KTI:n seuraamien ammattimaisten kiinteistösijoittajien pääkaupunkiseudun toimistotilojen vuokrausaste pysytteli edelleen matalana, 82 prosentissa. Pitkään vaivanneeseen vajaakäyttöongelmaan odotetaan nyt kuitenkin lievää helpotusta, ja RAKLI-KTI Toimitilabarometrissa 54 prosenttia vastaajista ennakoi tyhjien toimistotilojen määrän vähenevän tulevan vuoden aikana. Uutta tilaa on kuitenkin rakenteilla runsaasti: KTI:n seurannassa ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa pääkaupunkiseudulla oli rakenteilla yli 125 000 uutta toimistoneliötä, ja useita kymmeniä tuhansia neliöitä tämän vuoden aikana aloitettavaksi suunniteltuja hankkeita. Tyhjien tilojen haastetta pyritään kontrolloimaan kiinteistöjen kehittämisellä. Viimeisen vuosikymmenen aikana markkinoilta on poistunut 430 000 toimistoneliötä purkamisten ja käyttötarkoituksen muutosten kautta. Samalla ajanjaksolla on kuitenkin valmistunut yli 900 000 neliötä uutta tilaa.

Asuntovuokrien nousu lähes pysähtynyt

Asuntosijoittamisen suosio jatkuu vahvana, ja asuntokiinteistöistä tuli ammattimaisten kiinteistösijoitusmarkkinoiden suurin sektori vuonna 2016. Vahva vuokrakysyntä tukee asuntokiinteistösijoittamista. Tämä yhdistettynä pääomien suureen määrään on saanut liikkeelle runsaasti uutta asuntorakentamista. Kasvava tarjonta näkyy nyt vuokramarkkinoilla, joilla uusien sopimusten vuokratasot ovat viimeisen vuoden ajan pysytelleet lähes paikallaan. KTI:n uusia asuntovuokrasopimuksia kuvaava vuokraindeksi osoittaa pääkaupunkiseudulla 0,3 prosentin ja muissa suurissa kaupungeissa keskimäärin 0,6 prosentin vuosinousua. Maaliskuussa toteutetussa RAKLIn Vuokra-asuntobarometrissa asiantuntijoiden usko asuntovuokrien nousuun oli kuitenkin vahva, ja myös asuntotarjonnan kasvun uskotaan jatkuvan.

Lisätietoja:

  • Hanna Kaleva, toimitusjohtaja, KTI Kiinteistötieto Oy, puh. 040 555 5269
  • Mikko Östring, johtaja, RAKLI ry, puh. 050 301 8933

Tiedote perustuu KTI Kiinteistötieto Oy:n 10.5.2017 julkaisemaan Markkinakatsaukseen sekä KTI:n RAKLI ry:n toimeksiannosta maaliskuussa toteuttamaan RAKLI-KTI Toimitilabarometrikyselyyn. Barometriin vastasi 51 kiinteistömarkkinoiden ammattilaista.

Lataa KTI Markkinakatsaus kevät 2017

Lataa KTI Market Review spring 2017

Hae sivustolta

Viimeisimmät

KTI Kiinteistötieto

Parempi tietää kuin olettaa. KTI Kiinteistötieto on puolueeton kiinteistömarkkinoiden asiantuntija, joka auttaa asiakkaitaan onnistumaan.

Seuraa meitä